Kuzey'in Başkentleri

4/29/2014 gezihayallerim 0 Comments

Yaz tatilinizde Kuzey'e doğru uzanmaya ne dersiniz? Aşağıdaki resmi görüp, burası neresi diye araştırdığımda, karşıma İzlanda çıktı ve listemdeki gidilecek yerler arasına girdi.


Blue Lagoon, commons.wikimedia.org



İzlanda için bir tatil programı yapmak istediğimde, Türkiye’den İzlanda’ya direkt uçuşların olmadığını gördüm. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden aktarma yapmanız gerekiyor. Bu şehirlerden biri de Stockholm olunca, neden olmasın diye düşündüm, bir taşla iki kuş vurarak görmek istediğim iki yeri aradan çıkarabilirim dedim. Stockholm’e gidilir, oradan İzlanda’ya geçilir ve yine Stockholm üzerinden evimize geri dönerdik. Tabii bu seyahat planı için yaklaşık bir haftalık program yapmak gerekir.

İzlanda ve İsveç’e gidebilmek için Shengen vizesine ihtiyacınız var. İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu’nda vizeye başvurabilirsiniz. Tek vizeyle her iki ülkeyi gezebilirsiniz. Sadece İzlanda’ya gitmek istiyorsanız, vize için Danimarka Konsolosluğu’na başvurmanız gerekmekte.

Seyahat Planımıza gelince.

03 Ağustos Pazar

THY ile İstanbul’dan Stockholm’e 08:15 uçağı ile gidiyoruz. Yolculuk süresi yaklaşık 3,5 saat ve yerel saat ile 10:45’te Stockholm’deyiz. Arlanda Havaalanı'ndan şehre ulaşmak için tren ve otobüs gibi seçenekler var. Hızlı trenin 15 dakikada bir seferi var ve yolculuk 20 dakika sürüyor. Ücreti kişi başı 29 € tek yön; gidiş-geliş kişi başı 53 €. Otobüs fiyatları daha makül. 10 dakikada bir sefer var ve yolculuk 45 dakika sürüyor. Ücreti kişi başı 10 €. 

Stockholm'de konaklama için Radisson Blu Waterfront Hotel'i seçebiliriz. Hotelin booking.com'daki puanı 9. Hotel merkez tren istasyonunun hemen yanında. 2 kişi 3 gece konaklama bedeli 344 €. Çocuklarınızla veya arkadaşlarınızla seyahat ediyorsanız farklı konaklama seçenekleri için airbnb.com.tr'ye bakabilirsiniz. Örneğin bu daire güzel bir seçenek olabilir. 

Stockholm, 14 ada üzerinde kurulmuştur. Bu yüzden Kuzey'in Venedik'i unvanına da sahiptir. Önümüzde, Stockholm'u keşfetmek için 3 günümüz var. Stockholm'u keşfetmeye başlamadan önce, size Stockholm Card'ı önerebilirim. Ulaşımın da dahil olduğu bu kard sayesinde 80'den fazla müzeye bedava girebilirsiniz. Ayrıca kanal turu da kard fiyatına dahil. 2 günlük Stockholm Card fiyatı yaklaşık 71 €, 3 günlük fiyatı ise 87 €. Bu kartı internet sitesinden satın alıp, daha sonra Arlanda Havaalanı Visitors Center'dan (Terminal 5, 4 ve 2) teslim alabilirsiniz. 


Stockholm, tripadvisor.com

Gamla Stan


Gamla Stan, Stockholm'un eski şehridir. Gamla Stan'i yürüyerek keşfedebiliriz. Gamla Stan'de Nobel Müzesi'ni, Katedrali, Krallık Sarayı'nı ziyaret edebilirsiniz. 




Gamla Stan, totallystockholm.se
Krallık Sarayı, en.wikipedia.org

Stockholm City Hall


Nobel ödül törenlerinden sonra Nobel yemeğinin bu binada verilmesiyle ünlü olan binanın 106 metre uzunluğundaki kulesine çıkıp, Stockholm manzarasını seyredebilirsiniz. 



City Hall, www.stockholm.se

Vasa Müzesi


Vasa 17. yüzyıla ait bir gemi ve bu geminin %95 korunmakta. Bu müze Djurgården adasında bulunmakta ve Merkez tren istasyonundan yürüyerek 30 dakikada müzeye ulaşabilirsiniz. Metro ile gitmek isterseniz Karlaplan durağına gidip, oradan 10 dakika yürüyorsunuz.



Vasa, en.wikipedia.org

Skansen Açık Hava Müzesi


Bu müze de Djurgården adasında bulunmakta. 44 nolu otobüs sizi Karlaplan metro durağından buraya ulaştırabilir. Aynı otobüsle Vasa müzesine de ulaşabiliyorsunuz. Müzenin haritasına buradan ulaşabilirsiniz. 1891 yılında kurulmuş en eski açık hava müzelerinden biri olan Skansen, İsveçlilerin tarih içerisinde günlük yaşantısına göz gezdirme şansı sunmakta. 


Skansen, www.visitstockholm.com

Skansen, commons.wikimedia.org




Skansen, commons.wikimedia.org



Södermalm

Küçük küçük tasarım butiklerini yer aldığı bu bölgede, rahatça bir gününüzü geçirebilirsiniz.


Södermalm, www.visitstockholm.com

06 Ağustos Çarşamba


Gelelim yazımızın ana amacı olan İzlanda'ya. İzlanda'nın başkenti olan Reykjavik, Kutup Bölgesine en yakın başkent olarak bilinir. Icelandair ile Stockholm’den Reykjavik’e 08:00 uçağı ile gidiyoruz. Yolculuk süresi yaklaşık 3 saat ve yerel saat ile 09:10’da Reykjavik’teyiz. Reykjavik’te çok otel yok, olanlar da biraz pahalı. Genel olarak otellerin gecelik fiyatları Ağustos ayında 200 € ve üstü. Bunun yerine 100 € civarı B&B ya da bir konuk evi ayarlayabilirsiniz. booking.com ya da airbnb.com.tr'den konaklama yerinizi ayarlayabilirsiniz. Airbnb'den 4 konaklama seçeneği: 123 ve 4.

Keflavik Havaalanında Reykjavik merkezine ulaşmak için Airport Express otobüslerini ya da Flybus otobüslerini kullanabilirsiniz. Airport Express belli saatlerde sefer düzenlerken, Flybus her uçak inişinden 35-40 dakika sonra yola çıkıyor. Her ikisi de belli başlı konaklama yerlerine sizi ulaştırıyor. 


Reykjavik’e direkt gitmek yerine, günümüzü önce Blue Lagoon'da  geçirebiliriz. Blue Lagoon İzlanda'nın dünyaca ünlü jeotermal kaplıcasıdır. Suyun sıcaklığı yıl boyu 37-39 derece civarındadır. Blue Laggon doğal bir oluşum değil, insanlar tarafından yapılmıştır. Yakındaki jeotermal enerji santralinden her iki günde bir su verilmekte. 



Blue Lagoon, en.wikipedia.org

Blue Lagoon Reykjavik’e 45 dakika, havaalanına ise 25 dakika mesafede. Blue Laggon'da eşyalarınızı koyabileceğiniz yerler olduğu için, rahatlıkla İzlanda'daki ilk günümüzü burada geçirebiliriz. Havaalanından Blue Lagoon'a, orada işiniz bitince de Reykjavik’e ulaşmak için çeşitli otobüs firmaları hizmet veriyor. Bus Travel Iceland, Iceland Excursions, Reykjavik Excursions'tan birini seçebilirsiniz. Internet sitelerinden transfer saatleri hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. 

Blue Lagoon sitesindeki farklı paket detaylarını ve fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Kişi başı 45 € olan Comfort Paketi seçebilirsiniz. Orada bulunan restoranda yemek isterseniz Premium Paket de bir seçenek olabilir. Bu paketin fiyatı kişi başı 99 €. 



07 Ağustos Perşembe


Bu günümüzü Golden Circle Turu için ayırıyoruz. Bu tur yaklaşık 8-9 saat sürmekte. Bu tur sırasından Thingvellir, dünyanın en eski parlamentosunun bulunduğu yer; Geysir ve Strokkur sıcak su kaplıcalarını; Gulfoss şelalesini keşfediyoruz. Günübirlik olan bu turu Reykjavik Excursions ile 59 €'ya yapabiliriz. 


Thingvellir, en.wikipedia.org

Geysir ve Strokkur, commons.wikimedia.org

Gulfoss Şelalesi, fi.wikipedia.org

08 Ağustos Cumartesi

İzlanda'daki son günümüzü Reykjavik'i keşfetmek için ayırabilir, balinaları görmek için düzenlenen çeşitli turlara katılabilir ya da İzlanda'nın güney kıyılarını keşfetmek için bir tura katılabiliriz. Bu tur sırasında Jokulsarlon lagününü, Seljalandsfoss ve Skogafoss şelalerini görebilirsiniz. Iceland Excursions ile bu turun süresi yaklaşık 13-14 saat. Diğer tur seçenekleri için buraya ve buraya bakabilirsiniz. 



Seljalandsfoss Şelalesi, www.boomsbeat.com


Skogafoss şelalesi, en.wikipedia.org

Jokulsarlon lagünü, www.icelandair.co.uk

İzlanda'ya kadar gelmişken aslında görmek istediğim diğer bir olay Kuzey Işıklarıydı (Aurora Borealis). Fakat araştırmalarım sonucunda Kuzey Işıklarını görmek için en uygun ayların Eylül ve Nisan arasındaki aylar olduğunu gördüm. Sizin yolunuz bu aylarda İzlanda'ya düşerse Kuzey Işıklarını görmek için bir gece turuna katılmayı sakın unutmayın. 


Kuzey Işıkları, theguardina.com

09 Ağustos Cumartesi

Bizi yorucu bir gün bekliyor. Havalanına gitmek için Airport Express'in sabah 5 otobüsünü kullanıyoruz. Icelandair ile önce Reykjavik’ten Stockholm’e 07:35 uçağı ile gidiyoruz. Yolculuk süresi yaklaşık 3 saat ve yerel saat ile 12:30’da Stockholm’deyiz. Daha sonra İstanbul'a THY’nin 17:25 uçağı ile gidiyor ve 21:45’te İstanbul’dayız.

You Might Also Like

0 yorum: