Hırvatistan, Dalmaçya Kıyıları ve Mostar

5/10/2014 gezihayallerim 0 Comments

Yaz tatilinizde Hırvatistan'a uzanmaya ne dersiniz? Zagreb'ten başlayıp Dubrovnik'e uzanan, arada Plitvice göllerine ve Split'e uğradığınız bir tatil planı var bu yazıda. Tabii Dubrovnik'e kadar gidip de Mostar'ı görmeden dönmek olmaz. Gelelim planımıza...

Plitvice Gölleri, Hırvatistan, en.wikipedia.org



9 Ağustos Cuma

Uçak biletlerimizi THY ile İstanbul-Zagreb gidiş, Saraybosna-İstanbul dönüş olarak alıyoruz. Şu anda 200 € civarı bilet bulunabiliyor. THY'nin Zagreb'e sabah 08:55 ve akşam 18:20'de uçuşları mevcut. Günden kazanmak için sabah uçuşunu tercih ediyor ve 2 saat sonra yerel saat ile 10:05'te Zagreb'teyiz. Havaalanından Zagreb şehir merkezine ulaşmak için otobüs kullanabiliriz. 30 dakikada bir otobüs seferi var ve 20-25 dakikada şehir merkzine ulaşabiliyoruz.

Konaklama için şehir merkezinde çeşitli seçenekler mevcut. Tercihinize göre otel seçebilir ya da daha uygun fiyatlı B&B konaklama tipi seçebilirsiniz. Otel olarak booking.com'da 9,1 puan alan Best Western Premier Hotel Astoria iyi bir seçenek olabilir. Ana tren istasyonuna oldukça yakın mesafede bulunuyor. Ağustos ayı için iki kişi kahvaltı dahil konaklama bedeli gecelik 93 €. Daha uygun bir seçenek Bed & Breakfast 4City Windows olabilir. Kahvaltı dahil iki kişi gecelik konaklama Ağustos ayı için 66 €. 


Zagreb merkezde gezilebilecek yerler Yukarı Şehir, Katedral, Tkalciceva Caddesi ve Maksimir Parkı (Maksimirirski perivoj) olabilir. Maksimir Parkı'na ulaşmak için Ban Josip Jelačić Meydanı'ndan 11 ya da 12 nolu tramvaylara binebilirsiniz.



Katedral, en.wikipedia.org


Tkalciceva Caddesi, en.wikipedia.org


Maksimir Parkı, www.park-maksimir.hr

10 Ağustos Pazar

Kahvaltıdan sonra Plitvice Gölleri Milli Parkı'na doğru yola çıkıyoruz. Plitvice Gölleri Milli Parkı'na ulaşmak için Zagreb'teki Ana Otobüs Merkezi'nden kalkan otobüslere binebiliriz. Internet sayfasında farklı otobüs şirketlerinin sefer saatlerini görebilirsiniz. Yolculuk 2 saat 20 dakika sürüyor. Aşağıdaki resimler karşılaşacağınız güzelliği biraz da olsa anlatabiliyordur umarım.


Plitvice Gölleri Milli Parkı, hr.wikipedia.com


Plitvice Gölleri Milli Parkı, www.np-plitvicka-jezera.hr


Plitvice Gölleri Milli Parkı, www.np-plitvicka-jezera.hr


Plitvice Gölleri Milli Parkı UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Park alanı bir kaç bölgeden oluşmaktadır, o yüzden burayı gezmeden önce iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Internet sitesinde farklı saat seçeneklerine göre güzergahlar sunulmuştur. Aşağıda 3-4 saatlik ve 4-6 saatlik güzergahların haritası verilmiştir.

www.np-plitvicka-jezera.hr


www.np-plitvicka-jezera.hr


İsterseniz bir gece bu bölgede konaklayabilirsiniz. Bir gece konaklamak için Park'ın birinci girişine yakın olan Guesthouse Sven tercih edilebilir. Ya da otobüs ile Split'e devam edebilirsiniz. Parkın birinci girişinde bagajınızı bırakabileceğiniz yerler mevcut. 15:45'te Park gölgesinden geçen otobüs 20:30 gibi Split'e ulaşmış oluyor. Zagreb'ten, Plitvice Göllerine 7:30'daki otobüs ile giderseniz, Park bölgesini keşfetmek için zamanınız olur.

Akşam 20:30 gibi Split'e varıyoruz ve önümüzdeki 3 gece konaklayacağımız B&B'ye ulaşıyoruz. Konaklama için Apartments Kaleta tercih edilebilir. 


11 Ağustos Pazartesi

Split ve çevresini keşfetmek için dolu dolu 2 günümüz var. Split Hırvatistan'ın ikinci en büyük şehri. Split merkezde Eski Şehri, Diocletian Sarayını keşfedebiliriz. Diocletian Sarayı 3. yüzyıl sonlarında Roma İmparatoru Diocletian tarafından yaptırılmıştır. Diocletian Sarayı ve çevresinin oluşturduğu Eski Şehir, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Saray, iyi korunmuş olması nedeni ile ünlüdür.


Diocletian Sarayı, en.wikipedia.org
Split, prew.hu

12 Ağustos Salı

Split'e kadar gelip de Hvar adasını görmemek olmaz. Günübirlik Hvar adası turu yapıyoruz. Hvar adası dünyadaki en güzel adalardan biri olarak ve lavanta tarlalarıyla ünlenmiştir. Hvar adasının tarihi şehri Stari Grad'a ulaşmak için 2 saatlik feribot yolculuğu yapıyoruz. Stari Grad Hırvatistan'daki en eski şehirlerinden biri olarak anılır. Jadrolinija feribotları ile saat 08:30'da yola çıkabilir, akşam da 17:30 ya da 20:00 feribotu ile Split'e geri dönebiliriz.




Stari Grad, Hvar, welcome-to-croatia.com

Stari Grad, Hvar, www.visit-hvar.com

Stari Grad'ta bulunan Tvrdalj, balıklı gölü ve bahçeleri ile ünlü Rönesans Kalesidir. Ünlü Hırvat şairi Petar Hektorović'e aitmiş.


Stari Grad, Hvar, www.visit-hvar.com

Feribot yolculuğu yapmak istemiyorsanız, Split'teki ikinci gün için size bir diğer öneri ise Brela Sahilinde denizin ve güneşin tadını çıkarmak olabilir. Brela'da bulunan Punta Rata sahili, Forbes tarafından Avrupa'daki en güzel, dünyadaki ise en güzel 6. sahil olarak seçilmiş. Split otobüs terminalinden her yarım saatte bir Brela'ya seferler var. Yolculuk yaklaşık bir saat sürüyor.  


Brela Sahili, www.croatia-expert.com

13 Ağustos Çarşamba

Split'ten Dubrovnik'e ulaşmak için çeşitli saatlerde otobüs seferleri mevcut. Saat 08:00'de direkt bir sefer var. Öğle saatlerinde Dubrovnik'e ulaşıyoruz. Dubrovnik, Hırvatistan'ın en ünlü yeri ve benim de yıllardır gitmek istediğim bir yer. 

Konaklama için Karmen Apartments ya da Apartments Dubrovnik-Center tercih edilebilir. Konaklama yerimize yerleştikten sonra Dubrovnik'in Eski Şehrini keşfediyoruz. Eski Şehrin ana caddesi olan Stradun caddesinde vakit geçiriyoruz.


Dubrovnik, tr.wikipedia.org
Dubrovnik, Stradun Caddesi, croatia.hr

Dubrovnik, commons.wikimedia.org

14 Ağustos Perşembe

Dubrovnik çevresinde birçok ada var. Bu günümüzü bu adalardan birini keşfetmek için kullanabiliriz ya da yavaş yavaş gezimizin sonuna yaklaştığımız için daha sakin bir gün için Dubrovnik'te kalabiliriz. Dubrovnik'i tepeden izlemek isterseniz Dubrovnik Teleferik'ini kullanabilirsiniz.  

15 Ağustos Cuma

Dubrovnik'ten Mostar'a ulaşmak için yine otobüs kullanıyoruz. Yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Libertas Dubrovnik firmasının saat 15:15'te Mostar'a bir seferi var. Ya da birkaç farklı firmanın saat 13:00'daki seferleri ile de Mostar'a geçiş yapabilirsiniz. Mostar da aynı Dubrovnik gibi gidip görmek istediğim yerlerden biri. Mostar'da bir gece konaklamak için Pansiyon Cardak'ı tercih ediyoruz. tripadvisor'da birinci sırada yer alan bu konaklama yeri, booking.com'da da 9,6 puana sahip.Bir diğer seçenek ise Villa Anri olabilir.

Mostar Köprüsü, 1566 yılında Mimar Sinan'ın bir öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Köprü savaş sırasında 1993'te yıkılmış, daha sonra yeniden inşa edilmiştir. Köprünün yeniden inşa edildikten sonra 2004 yılında açılmıştır. 2005 yılında Mostar şehri ve Köprüsü UNESCO Dünya Mirasları Listesine dahil edilmiştir. 


Mostar Köprüsü, tr.wikipedia.org
Bosna-Hersek'e geçiş yaptığımıza göre aklımda olan boşnak böreğinin tadına bakabiliriz. Çarşı içindeki çeşitli börekçilerde böreklerin tadına varıyoruz. Restoran olarak ise Sadrvan Restoranı tercih edilebilir. 


16 Ağustos Cumartesi

Mostar'dan Saraybosna'ya geçiyoruz. 11:00'de Mostar'dan Saraybosna'ya olan otobüs seferini kullanıyoruz. Mostar'da daha uzun bir süre kalmak istersek saat 15:00'teki otobüsü de kullanabiliriz. Yolculuk 2.5 saat sürüyor. 

Saraybosna merkezini de kısaca keşfettikten sonra dönüş için havaalanına doğru yola çıkıyoruz. Havaalanına ulaşmak için taksi kullanabiliriz. Dönüş uçağımız 20:35'te, yolculuk 2 saat sürüyor ve yerel saat ile 23:30'da İstanbul'dayız. 

You Might Also Like

0 yorum: