Como: Bir Resim Kadar Güzel

8/30/2014 gezihayallerim 6 Comments

Uzun yıllardır gitmek istediğim bir yerdi Como Gölü. 2007’de yaptığımız İtalya seyahatinde fırsat yaratamamış ve gidememiştim. Sırf Como gölü için bir daha İtalya’ya gideceğimi biliyordum. Bu yaz tekrar rotamızı İtalya’ya çevirdik. Eşimle 6 günlük bir seyahat planladık. Daha önce yayınladığım İtalya rotasına buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi sıra bu rotanın gerçekleşmiş halini yayınlamaya.


Como Gölü



Como gölü beni hayal kırıklığına uğratmadı. Seyahatin başlangıç noktası olduğu için olabilir, daha yorgunluğumuz ortaya çıkmadan gezdiğimiz bir yer olduğu için olabilir, çok beğendik Como Gölü’nü. Como Gölü’nü çevreleyen dağlarda neden bizim de bir Villa’mız yok diye düşündük, ve o güzel yemyeşil, resim gibi güzel bir yerde küçük bir ev hayali kurduk :)



Como Gölü

Como Gölü

Como Gölü

Como Gölü, Milano’nun kuzeyinde yer alır, ters Y şeklinde bir yapısı var. Como şehri, Y harfinin uçlarında birinde bulunur. Konaklama için burayı tercih ettik. Como gölü çevresinde konaklama için tercih edebileceğiniz bir çok başka yerleşim yeri de var. Hepsi de ayrı güzel. Fakat biz Como'da kaldığımız için memnunuz. Göl çevresindeki en büyük yerleşim yeri olması, güzel olması ve daha sonraki seyahat noktalarımıza ulaşmak için uygun bir noktada olması yüzünden iyi bir seçimdi diyebilirim.

Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Milano’ya uçtuk. Milano Malpensa Havaalanı’ndan Como’ya ulaşmak için tren kullandık. Havaalanı’ndan önce Saronno’ya gidiyor daha sonra oradan Como Nord Lago’ya aktarma yapıyorsunuz. Tren ücretleri: Havaalanı - Saronno arası kişi başı 7 €, Saronno - Como arası kişi başı 2,5 €.

Como Nord Lago Tren İstasyonun’dan konaklayacağımız yere yürüyerek gittik. Konaklama yerimizi airbnb.com aracılığı ile ayarlamıştım. Airbnb’yi ilk defa kullandık. Bundan sonraki gezilerimde de kullanmaya karar verdim. Yeter ki bütçemize ve zevkimize uygun olan bir yeri bulalım. Konakladığımız yer hem çok merkeziydi hem de fiyatı başka yerlere göre çok uygundu. Eski bir binada otantik, küçük bir studio idi konakladığımız yer. Detaylar için buraya bakabilirsiniz.

Evimize yerleştikten sonra, Como şehrini keşfetmeye çıktık. Rotamızı göl kenarına çevirdik. Göl kenarında Füniküler’a doğru yürümeye başladık. Akşam saatleri olduğu için göl kenarında bulunan Ristorante Il Gabbinano'da İtalya’daki ilk akşam yemeğimizi yedik. 


Ristorante Il Gabbinano

1984 yılında hizmete girmiş olan Füniküler ile Como şehri tepelerinde bulunan Brunate adlı yerleşim yerine çıkıyorsunuz. Como gölüne gelirseniz buraya mutlaka çıkın. Kişi başı gidiş-geliş 5,3 €. Genel olarak yarım saatte bir sefer var. Sabah, öğlen ve akşam saatlerinde 15 dakikada bir sefer de düzenliyor. Son sefer 22:30’da olmasına rağmen Cumartesi günleri ve yaz aylarında saat 24:00’a kadar seferleri mevcut. Daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.


Füniküler


Füniküler çıkışındaki Kafe

Brunate'ten Como Gölü Manzarası

Tepeye çıkınca güzel bir manzara ve şirin mi şirin Brunate sizi karşılıyor. Genel olarak İtalya’da dikkatimi çeken en önemli şey, insanların estetik duygusu ve her yeri güzelleştirme çabaları. Özlemişiz yeşilliği ve güzelliği. İnsan bu kadar mı çabalar her yeri güzelleştireyim, her yere bir çiçek dikeyim diye. Brunate'in daracık sokakları arasında dolaşırken, küçük ve şirin bir yer keşfettik. Yemeğimizi yememiş olsaydık kesinlikle oturup yemek yerdim burada. Adı Trattoria del Cacciatore. Füniküler’dan inince de manzaraya karşı bir kahve keyfi yapmak isterseniz çok şirin bir kafe sizi bekliyor olacak.


Brunate

Brunate

Trattoria del Cacciatore

Tekrar Como şehrine indiğimizde Katedral çevresinde yürüdük. Sokakları keşfettik. Katedralin bir özelliği biz oradayken içeride konser olmasıydı. Soprano sesli bir genç bayan çeşitli şarkılar söylüyordu. Ücretsiz olarak girip dinleyebiliyorsunuz. Biz de biraz dinlenmek, biraz klasik müzik dinlemek için içeri girip oturduk. Yanımızda oturan yaşlı bir teyze hemen bize gecenin programını verdi. Daha sonra da Alessandro Volta meydanında bir cafede oturup bir şeyler içtik.



Alessandro Volta Heykeli, Meydanı

Ertesi gün planımız Como gölü civarındaki diğer yerleri keşfetmekti. Bunun için en kolay yol feribot. İlk aşamadaki planım Mennagio, Varenna ve Bellagio iken, daha sonra Varenna’yı es geçtik ve sadece Mennagio ve Bellagio köylerini gezdik. Bunun en önemli nedeni belki de o günün yağmurlu olmasıydı. Sabah oldukça şiddetli bir yağmur vardı. Mennagio’yu da yağmurun el verdiği ölçüde gezmeye çalıştık. Daha sonra kendimizi Bellagio’ya attık. Neyse ki Bellagio’da biz yemeğimizi yerken yağmur bulutları çekildi ve Como Gölü’nü güneşli bir günde de görme şansına eriştik. İtiraf etmeliyim ki yağmurlu değil ama bulutlu bir havada gezmek daha rahat.

Gelelim günümüzün detaylarına. Como’da erkenden uyandık ve evde de yiyecek bir şey olmadığı için, kendimizi sokaklara attık. Bizden başka neredeyse kimseler yoktu. Bomboş Como sokaklarını keşfettik. Feribot saatine de daha zaman olduğu için rahat rahat sokakları turladık. Alessandro Volta meydanında açık olan bir kafede kruvasan ve kahveden oluşan kahvaltımızı yaptık. Kahve çok başarılıydı. Bir önceki gece cıvıl cıvıl olan meydan, sabah saatlerinde sessizdi. Ama bence bunun da ayrı bir tadı var.


Yağmurlu bir Günde Como'da Kahvaltı

Como’da feribotlar Piazza Cavour’un hemen oradan kalkıyor. Hızlı ve normal olmak üzere iki çeşit feribot seferleri mevcut. Biz tercihimizi hızlı feribottan yana kullandık. Sefer saatleri için buraya bakabilirsiniz. Feribotlar genel olarak sadece yolcu feribotları fakat gölün orta noktalarında, Bellagio, Varenna, Mellagio ve Tremezzo noktaları arasında, arabalı seferler de mevcut. Como’dan Mennagio’ya 09:00 feribotu ile gittik. Yaklaşık 50 dakika sürüyor. Normal feribot seferleri ile bu süre 2,5 saati buluyor. Önceden belirtmekte fayda var. Feribot ücretleri biraz pahalı. İki kişi tek yön için 30 €’ya yakın ücret ödedik. Normal seferler ile hızlı seferler arasında da 4 € fark var. O gün toplamda feribot için 70 € ücret ödedik. İki kere hızlı feribot ve Mennagio-Bellagio arası için de yaklaşık 10 €’luk ücret ödeyince o günün ulaşım masrafları biraz fazla geldi. 

Mennagio'da bizi yağmurlu bir hava bekliyordu. Yağmurun elverdiği ölçüde Menaggio'yu gezmeye çalıştık. Como'ya nazaran küçük bir yerleşim yeri. En azından yağmur o kadar şiddetli olmasaydı daha güzel keşfedebileceğimiz bir yerdi ama ne yapalım dedik ve 12 gibi Bellagio'ya giden feribota bindik. 


Mennagio


Mennagio

Mennagio

Mennagio

Daha önce okuduğum yorumlarda Bellagio en güzel yerlerden biri olarak anlatılıyordu ve sonuç olarak bizim de beğendiğimizi söyleyebilirim. Gölün kenarında yürüyüş yapabilir, ya da Bellagio'yu keşfetmek için yokuş yukarı daracık ve güzel sokaklarında dolaşabilirsiniz. Neyse ki Bellagio'dayken hava açtı ve biz de keyfimizce bu güzel yeri keşfedebildik. Gölün kenarında bulunan Hotel Metropole Bellagio'nun kafesinde tiramusu ve çay keyfi yaptık. Biraz dinlenme ve keyif için burayı tavsiye ederim. Saat 16 gibi Como'ya dönmeye karar verdik. 



Bellagio, Feribottan inerken


Bellagio

Bellagio

Bellagio

Bellagio


Akşam yemeği için de hazır mutfağımız varken kendimiz bir şeyler hazırlayalım dedik. Eşim otelde dinlenirken ben de biraz daha Como eski şehrini keşfettim. Sabah saatlerinde gezdiğimiz bomboş sokaklar akşam saatlerinde cıvıl cıvıldı. Como'daki son gecemizde Piazza Cavour’da bulunan bir kafede oturup insanları izledik ve burada yaşamak nasıl olurdu diye hayaller kurduk :)  

Ertesi sabah erkenden ise Cenova bizi bekliyordu.

You Might Also Like

6 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, şu an Milano'daki otelimde Como Planımı yaparken çok faydalı oldu, Umarım biz yağmura yakalanmayız :)

    Eren Evren
    www.gezelimgorelimbilelim.com

    YanıtlaSil
  2. Como'dan Cenova'ya nasıl geçtim acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Como'dan Cenova'ya tren ile geçtik. Milano'da aktarma yapmıştık. Detaylar için http://gezihayallerim.blogspot.com.tr/2014/09/cenova-ve-portofino.html yazısına bakabilirsiniz. http://www.trenitalia.com/tcom-en Internet sitesinden tren saatlerine ve aktarma detaylarına ulaşabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhaba. Oncelikle guzel yazilarinizi begeniyle takip etmeye basladim. Haftaya Italya turuna gidecegiz. Iki farkli tur var. 1.tur tatil.com'un: Cinque Terre ve Garda golu var. 2.tur Prontotur'un: Como golu var. Tavsiyeleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Teşekkürler yorumunuz için. Garda gölünü görmedim ama eminim Como gölü gibi güzeldir. Ben Como gölünü çok beğenmiştim. Ama Cinque Terre bölgesi de görülmeye değer. Kesin şu ya da bu turu tercih edin diyemeyeceğim, eminim her ikisi de güzel olur. Turlarda, bu bölgelerde geçirilen süreye dikkat edebilirsiniz belki. Como'ya ya da diğer bölgelere yol üstü uğrayarak yapılan turlar ile buraların tadına tam varamazsınız diye düşünüyorum. Tur program detaylarını tam olarak bilemediğim için yorum yapamıyorum.
      Şimdiden iyi tatiller

      Sil