Roma

4/20/2014 gezihayallerim 0 Comments

Floransa'dan sonra Roma maceramız ile devam edelim. İki gece Floransa'da konakladıktan sonra Roma'ya doğru yola çıktık. Roma'ya giderken Pisa'ya uğradık, oradan da güneye doğru ilerledik. Pisa yazısı için buraya bakabilirsiniz. 

İspanyol Merdivenleri, commons.wikimedia.org



Konakladığımız Cialdini Inn B&B Termini Tren istasyonu yanındaydı. Termini bölgesini önerebilirim. Hem havaalanına giden trenler Termini Tren istasyonundan kalkıyor hem de tren garında metro istasyonu var. Termini ayrıca otobüslerin de ana kalkış noktasıdır, bir diğeri Piazza Venezia'dır. Roma'da metro ile belli başlı yerlere ulaşabilirsiniz, fakat bir Paris metrosu gibi değil. Bazen otobüsleri kullanmamız da gerekiyordu. Bir de çalışma saatleri konusunda dikkatli olun. Cumartesi hariç 23:30'da metro kapanıyor, bu yüzden bizim gibi gecenin bir vakti, metro istasyonuna kadar gidip de kapanmış kapılar görmeyin. 

Roma'da bir çok konaklama seçeneği var. İsterseniz daire de kiralayabilirsiniz. Bunun için airbnb'ye bir göz atın isterseniz. 

İlk gün Vatikan'a gittik. Vatikan'a girmek için öyle bir kuyruk vardı ki, Roma'nın Ağustos sıcağında Vatikan'a girmekten vazgeçtik. Ama siz ünlü Sistine Şapeli görmek isterseniz buradan biletinizi önceden alıp, sıra beklemeden Vatikan Müzelerine girebilirsiniz. 


Adem'in Yaratılışı, Michelangelo, Sistine Şapel, en.wikipedia.org

San Pietro Bazilikası önünde de çok sıra vardı, fakat giriş ücretsiz olduğu için sıra çok çabuk ilerliyordu. San Pietro Bazilikası içerisinde Michelangelo'nun Pieta'sını görebilirsiniz.


Pieta, Michelangelo, San Pietro Bazilikası, commons.wikimedia.org


San Pietro Meydanı

Roma'ya kadar gelip de İspanyol Merdivenlerini görmeden olmaz. Biraz hayal kırıklığı olmadı değil, çünkü aklımdaki manzara farklıydı (bakınız ilk resim). Her mevsim çiçekli olmuyor demek ki.


İspanyol Merdivenleri

İspanyol Merdivenlerinin tam karşısında bulunan Via dei Condotti'de birbirinden lüks mağazaları bulabilirsiniz. Alışverişten ziyade size bu cadde üzerinde Caffe Greco'yu bir kahve molası için önerebilirim. İsterseniz oturarak kahvenizi içersiniz, ya da bizim gibi girişte ayaküstü kahvenizi alıp içebilirsiniz. Aradaki fiyat farkı 3 katı falan oluyor.

Roma deyince akla gelen bir diğer yer ise hiç kuşkusuz Collesium. Collesium'a metro ile kolayca ulaşabilirsiniz. Biletlerinizi buradan alabilirsiniz. Bilet fiyatı, Collesium, Roma Forum ve Palatine Tepesini içeriyor.


Collesium

Colesium'un hemen yanında Roma Forumunu ziyaret edebilirsiniz. Colesium'un oradan girip, Piazza Venezia'dan çıkıyorsunuz. Şehrin merkezinde böyle korunmuş antik bir yerin olması da ayrıca güzel. 








Trevi Çeşmesi, bir diğer adıyla Aşk Çeşmesi, Roma'nın en ünlü çeşmelerinden biri. Sakın büyük bir meydanın ortasında olduğunu hayal etmeyin. Küçük küçük sokaklardan ulaştığınız bir küçük meydanda sizi karşılar Aşk Çeşmesi. 


Trevi Çeşmesi

Roma'nın bir diğer güzel meydanı Piazza Navona'dır. Biz gittiğimizde çeşmeleri onarımdaydı o yüzden tadını pek çıkaramamış olsak da, siz meydanda bulunan cafelerin birinde oturup, meydanın ve çeşmelerin tadını çıkarabilirsiniz. 


Piazza Navona, en.wikipedia.org

Piazza Navona, commons.wikimedia.org

İtalya ile ilgili son sözler

Kuşkusuz İtalya'da gezilecek daha bir çok güzel yer var. İlerleyen zamanlarda gezip görmek istediğim, aklımın bir köşesinde duran bu yerleri (Como gölü, Cinque Terre, Amalfi Sahilleri, Capri, Sicilya, Sardinya, Puglia) sizinle de paylaşırım. 

İtalya'yı gezerken size birkaç öneri:

1. Araba kiralayarak gezmek bir taraftan güzel, bir taraftan biraz zahmetli. İtalya otobanlara sahip olsa da, Türkiye'deki otobanlarla kıyaslamayın. Çok yoğun bir trafiğe sahip ve öyle geniş otobanları yok. Şehirlerde otopark bir problem. Bir de seyahat dönüşü, adınıza düzenlenmiş trafik cezaları ile de karşılaşmanız hayli mümkün; yanlış yere park etmiş olmak, ya da yolları bilmediğiniz için otobüslere ait yolu kullanmak gibi sebeplerle trafik cezaları arabayı kiralayanın adına geliyor. Araba kiralama şirketi sizin adınıza bu trafik cezalarını ödemek yerine, yönetim gideri adı altında 30 €'luk giderleri kredi kartı hesabınıza yansıtıyor, trafik cezasını da ayrıca ödemenizi bekliyor. İtalya'nın tren ağı oldukça geniş, o yüzden tren ile seyahati de rahatlıkla düşünebilirsiniz. 

2. Venedik'te kesinlikle Venedik içerisinde konaklayın. Bakınız Venedik yazıma.

3. Seyahat için bahar ayları güzel olabilir. Özellikle de Roma için.

You Might Also Like

0 yorum: