İtalya için farklı bir Rota: Como Gölü, Cenova, Portofino ve Cinque Terre

6/09/2014 gezihayallerim 9 Comments

Günlük koşuşturmacalar, geziler, işler, dersler derken uzun bir ara vermişim. Artık bu arayı kapatıp tekrar yazılarımıza geri dönebiliriz. 

19 Mayıs'ta çoluk-çocuk yaptığımız Paris - Disneyland gezisi ile ilgili detaylı bir yazıdan önce aklımdaki bir diğer yaz tatili önerisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu gezi önerisinde İtalya'ya uzanıyor ve İtalya'nın farklı köşelerini keşfediyoruz.



Como Gölü, commons.wikimedia.org



Bu gezimizin odak noktası Cinque Terre. Beş Toprak anlamına gelen Cinque Terre, UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer almakta ve 5 köyden oluşan bir bölgeyi kapsamaktadır. Cenova'nın güneyinde yer alan bu bölge bir Ulusal Park konumundadır. Bu bölgede bulunan köylerin adı Monterosso al MareVernazzaCornigliaManarola ve Riomaggiore'dir


Bu gezi rotamızı biraz daha genişletip, yıllardır merak ettiğim Como Gölü ve Portofino gibi merkezleri de rotamıza ekliyoruz. 



cinqueterre.a-turist.com

8 Ağustos Cuma

THY'nin saat 12:05'teki Milano seferi ile Milano'ya uçuyoruz. 3 saatlik yolculuk sonrası yerel saat ile 14:00'te Milano'dayız. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan da Milano'ya seferler mevcut. Eğer gidiş ve dönüşlerinizin farklı havaalanlarından olması sizin için sorun değil ise, İtalya seyahatine Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan da başlayabilirsiniz. Genel olarak fiyatları daha makul olabiliyor. Milano Malpensa Havalanından tren ile Como'ya geçiş yapıyoruz. 15:19'da ve 16:19'da Havaalanı'ndan tren seferleri mevcut. Diğer sefer saatleri için Trenord.it sayfasına göz atabilirsiniz. Direkt tren olmadığı için Saronno'da aktarma yapıyoruz ve Como Nord istikametindeki trene biniyoruz. Internet sayfalarında tren numaraları detaylı bir şekilde veriliyor.

Como'da konaklamak için hayalimdeki yer aslında Villa d'Este olsa da, fiyatları yüzünden farklı bir yer seçmek zorunda kalıyoruz tabii ki :) Gecelik 2 kişilik kahvaltı dahil fiyatları € 880'dan başlıyor. Villa d'Este de şimdilik hayal olarak kalıyor. 



Villa d'Este, www.villadeste.com
Daha uygun konaklama seçenekleri için booking.com'a danışıyor ve çocuklarınızla da gittiğinizde rahat edebileceğiniz Residence Diaz'ta 2 gecelik rezervasyon yaptırıyoruz. Tek yatak odalı apartman seçenekleri sunan konakmaya yerinin fiyatı gecelik € 90.  

Otelimize yerleştikten sonra Como şehir merkezini ve göl kenarını keşfediyoruz.

9 Ağustos Cumartesi

Tam günümüzü Como Gölü'nü ve yakın köyleri keşfetmek için kullanıyoruz. Feribot ile ilk önce Mennagio'ya gidiyoruz. Como'dan Mennagio'ya normal feribot ile yaklaşık 2 saat 20 dakikada gidiliyor. Hızlı feribot seçeneği ile 50 dakika ulaşabilirsiniz. İlk gidişte hızlı feribot seçeneğini kullanıyoruz ki zaman kazanalım, dönüş yolunda normal feribotu kullanıp, gölün güzelliğini doyasıya çıkarabiliriz. Mennagio'ya gitmek için sabah 09:00'daki feribotu kullanıyoruz. Yaklaşık bir saat sonra Mennagio'ya ulaşmış oluyoruz. Bu küçük şirin kasabayı keşfettikten sonra isterseniz Varenna'ya oradan Bellagio'ya, ya da direkt Bellagio'ya geçebilirsiniz. Mennagio'dan Varenna'ya yaklaşık 15 dakikada geçilebiliyor. 12-13 saatleri arasında olan herhangi bir feribot seferi ile geçebilirsiniz. Öğle yemeği için Varenna'da muhteşem göl manzarası eşliğinde Ristorante La Vista iyi bir seçim olabilir. Varenna'dan Bellagio da yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Saat 15 civarı Bellagio'ya geçebilirsiniz. Araştırmalarıma göre Bellagio en güzel kasabalardan biriymiş. O yüzden burada daha fazla zaman da geçirmek isteyebilirsiniz. Bellagio'da yemek yemek için bir aile işletmesi olan Trattoria Baita Belvedere tercih edilebilir. Bellagio'dan Como'ya dönmek için 17:15'te normal bir feribot seferi var. 18:39'da da hızlı feribot seferi mevcut. Feribot seferleri için buraya bakabilirsiniz.


Como Gölü, www.navigazionelaghi.it
Mennagio, de.wikipedi.org

Varenna, varenna.net
Bellagio, en.wikipedi.org
Bellagio, travelocafe.com

10 Ağustos Pazar

Sabah tren ile önce Milano'ya, oradan da Cenova'ya geçiyoruz. Bunun için 08:13 ya da 10:17'deki tren seferlerini kullanabiliriz. Yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Trenler Como'dan S.Giovanni tren istasyonundan kalkıyor. Milano'da 20 dakikalık bir ara ile Cenova treninize yetişebilirsiniz. Tren sefer ve aktarmaları için Trenord.it sayfasına bakabilirsiniz.


Bir gece konaklayacağımız Cenova'da Le Novole Hotel ya da Best Western City Hotel tercih edilebilir. Le Novole Hotel booking.com'da 9.4 puana sahip. Otelimize yerleştikten sonra Portofino'ya doğru yola çıkıyoruz. Cenova'dan Portofino'ya ulaşmak için önce S. Margherita Ligure'ye tren ile geçiyoruz. Sık sık trenler mevcut. Piazza Principe ya da Brignole tren istasyonlarını tercih edebilirsiniz. Fakat Brignole'den hem daha sık ve direkt seferler var hem de daha az zaman alıyor. Oradan da 82 nolu otobüs ile Portofino'ya ulaşabiliriz. S. Margherita Ligure ve Portofino arasında feribot seferleri de mevcut. Sefer saatleri için buraya göz atabilirsiniz. 

Portofino'da Castello Brown'a çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 

Bir balıkçı kasabası olan Portofino, ününü 1950'lerde bestelenen "Love in Portofino" şarkısına borçlu. Çok küçük bir yerleşim alanı olmasına rağmen, renkli evleri ve küçük limanı ile insanları kendine çekmiştir. Portofino limanının kopyası Tokyo Japonya, Chiba'da bulunan Tokyo Disney World ve ABD, Orlando'da bulunan Universal Orlando Resort'ta da görebilirsiniz. 



Portofino, commons.wikimedia.org

Castello Brown, it.wikipedia.org
Portofino'yu keşfettikten sonra tekrar Cenova'ya dönüyoruz. 

11 Ağustos Pazartesi

Sabah saatlerini Cenova'yı biraz keşfetmek için harcıyoruz. Via Garibaldi ve Piazza de Ferrari'yi keşfediyoruz. Royal Palace Müzesi'ni de gezilebilecek listenize ekleyebilirsiniz. Cenova'yı tepeden zilemek için de Castello d'Albertis iyi bir seçenek olabilir. 



Piazza de Ferrari, en.wikipedia.org
Castello d'Albertis, panoramio.com


Palazzo Reale, commons.wikimedia.org

Öğleden sonra tren ile Cinque Terre bölgesine doğru geçiş yapıyoruz. Konaklama için Cingue Terre bölgesindeki 5 köyden birini de tercih edebilir ya da oraya yakın olan Levanto ya da La Spieza'yı tercih edebilirsiniz. Köyler arasındaki ulaşım için yine tren kullanabiliriz. Bunun için Cinque Terre Card kullanabiliriz. Cinque Terre Card, Levanto ve La Speiza arasındaki trenlerde sınırsız ulaşım, Cinque Terre Ulusal Parkı olanaklarından yararlanma, Riomaggiore ve Manarola arasında bulunan Via Dell’Amore (Aşk Yolu) yürüyüş yoluna giriş gibi olanaklar sunmaktadır. Cinque Terre bölgesindeki tren sefer saatleri için buraya bakabilirsiniz. Levanto'da konaklamak için A Durmi ya da Villa Clelia tercih edilebilir. 


12 - 13 Ağustos 


Cinque Terre bölgesini keşfetmek için iki tam günümüz var. 5 köyü de rahatlıkla gezebiliriz. Bu beş köyden sadece Corniglia deniz kenarında değil ve bir tepede bulunuyor. Diğer köylerin hepsi deniz kenarında. Bu köylerin en büyüğü Monterosso Al Mare'dir.  Bu köyün diğer köylere nazaran daha geniş bir sahili var. İstendiği takdirde bu köyler arasındaki mesafeyi yürüyerek de katedebilirsiniz. En kısa mesafe Riomaggiore ve Manarola arasındadır. Via dell'Amore da bu iki köy arasında bulunmaktadır ve 1 km civarındadır. Diğer köyler arasında yürümeseniz bile bu yolu yürüyerek katedebilirsiniz. 


Cingue Terre'de yemek yemek için seçebileceğiniz bazı restoranlar: Trattoria il Porticciolo (Manarola), Belforte (Vernazza), Enoteca Dau Cila (Riomaggiore).



Corniglia, commons.wikimedia.org


Vernazza, it.wikipedia.org


Manarola, it.wikipedia.org


Riomaggiore, commons.wikimedia.org


Riomaggiore, commons.wikimedia.org


Via Dell'Amor, commons.wikimedia.org
Monterosso Al Mare, commons.wikimedia.org

14 Ağustos Perşembe

Lenovo'dan tren ile Cenova'ya geçiyoruz. Cenova'nın Piazza Principe ya da Brignole tren istasyonlarından havaalanına otobüs seferleri mevcut. VOLABUS tarafından sağlanan seferlerin fiyatı tek yön 6 €. Havaalanı şehir merkezine yakın olduğu için taksi de bir diğer seçenek olabilir. Tren istasyonundan havaalanı yaklaşık 12 €. THY'nin 13:20 Cenova-İstanbul seferi ile İstanbul'a dönüyoruz. Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonrası 17:10'da İstanbul'dayız.

---------------------------------------

Bu hayalin gerçekleşmiş hali için aşağıdaki yazılara bir göz atın isterseniz:

1. Como: Bir Resim Kadar Güzel
2. Cenova ve Portofino
3. Cinque Terre'ye Giriş ve Levanto
4. Cinque Terre'de 1. Gün
5. Cinque Terre'de 2. Gün 

You Might Also Like

9 yorum:

  1. Merhaba, önümüzdeki günlerde yapacağımız italya turu için blogunuz oldukça faydalı oluyor. Güzel yazılarınız için sizi tebrik ediyorum.
    Fark ettiğim bir link hatasını size bildireyim.
    "Cinque Terre bölgesindeki tren sefer saatleri için buraya bakabilirsiniz" cümlesine link verirken bir hata yapmışsınız. HDD de bir pdf dosyasını göstermişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Yazılar yararlı olduysa çok mutlu olurum. Linki düzeltmeye çalıştım. Güzel bir seyahat geçirmeniz dileği ile

      Sil
  2. Merhaba aynı rotayı biz de bu yaz keşfe çıkacağız ve gerçekten bunu gördüğüme çok sevindim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım güzel bir keşif olur. Şimdiden iyi tatiller.

      Sil
  3. Merhaba
    10 Ekim de bende aynı rotayı gezecegim sadece sizin rotanızın tam tersi önce Cenova ya inip sırası ile portofino,cinkue terre sonra Cenova uzerinden Milano ya hareketle Como ya sonrası tekrar Milano ya hareket ve İstanbula dönüş ne dersiniz hangi rota daha kolay sizin rotanızı da uygulamayı düşünüyorum kararsız kaldım yararlı bilgileriniz için cok tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bence her iki rota da uygulanabilir. Uçak biletlerinin fiyatları ya da konaklamak istediğiniz yerlerin uygunluğuna bakarak rotanın yönünü seçebilirsiniz. Como'yu sona bırakarak tatili daha düşük tempoda sonlandırmak da iyi olabilir - Como ve Cinque Terre'yi göz önünde bulundurarak. Size şimdiden iyi tatiller diliyorum. Umarım güzel anılar biriktirirsiniz.

      Sil
  4. Meliha Hanım Merhaba,

    10 Mayıs Çarşamba 13:00'te Milanoda olacağız. dönüşümüzde 14 Mayıs Pazar Milano 18:00. Görmek istediğimiz bölge Milano Cinquterre ve Portofino. nasıl bir rota onerirsiniz? süre yeterli mi?
    şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İlk gece Milano'da kalabilirsiniz. Duomo ve çevresini keşfedebilirsiniz. Ertesi sabah Portofino'ya tren ile geçebilirsiniz (S. Margherita Ligure-Portofino). Direkt trenler de mevcut, ya da Cenova'da aktarma yaparak gidebilirsiniz. Portofino'dan sonra aynı günün akşamı S. Margherita Ligure'den Cinque Terre bölgesine, kalacağınız yere (Levanto,Monterosso ya da La Spezi ya da diğer köyler) geçebilirsiniz. Direkt trenler bu rotada da mevcut. 12 ve 13 Mayıs'ı Cinque Terre'yi keşfederek geçirebilirsiniz. Milano'da biraz daha vakit geçirmek isterseniz 13 akşamı Milano'ya dönebilirsiniz. Ertesi gün uçuş saatine kadar zamanınız olacak. Ya da 14 Mayıs sabahı Milano’ya dönüp ordan uçağa yetişirsiniz. http://www.trenitalia.com/tcom-en web sitesinden tren saatlerini kontrol edin isterseniz, satın alabiliyorsanız önceden alın. Özellikle direkt trenlerde yerler doluyor gibi.
      Şimdiden iyi tatiller diliyorum.

      Sil
  5. Milano Havalanı’ndan şehir merkezine özel vip araçla ulaşımda Türk firması olan www.milanairporttransfers.com tercih edebilirsiniz. VIP transfer hizmetlerimizdeki konforumuz ile hizmetinizdeyiz. Bu ayrıcalıktan sizde yararlanın.

    YanıtlaSil