Çin'de Balayı

2/27/2015 gezihayallerim 0 Comments

Çin'de balayı olur mu demeyin, gayet de güzel olur. Eşim iş nedeni ile daha önceden sık sık gittiği için balayı için de beraber gidelim istersen deyince ben de hemen tamam dedim. Maldivler gibi deniz-kum-güneş, Bali gibi egzotik ya da İtalya gibi romantik bir balayı çağrıştırmasa da benim için birinci sıradaki balayı seçeneğiydi. Çocukluğumdan beri sadece resimlerde gördüğüm Çin Seddini görmek, Çin imparatorlarının sarayı olan Yasak Şehri ziyaret etmek evet dememin en büyük sebeplerinden biriydi. Tabii çok farklı bir kültürü tanımak, Pekin, Shanghai gibi şehirleri görmek de diğer sebeplerden bazıları.

Geçenlerde izlediğim bir filmde Ernest Hemingway ve üçüncü karısı olan Martha Gellhorn'un hayatı anlatılıyordu. Hemingway rolünde Clive Oven, Gellhorn rolünde de Nicole Kidman rol alıyordu. İkinci Dünya savaşı öncesi onlar da balayı için Çin'i tercih etmişler.


Çin Seddi



Çin'e 2005 ve 2008 olmak üzere iki defa gittim. 2008 yılında daha önce gittiğim yerlere ek olarak Hong Kong'u da görme fırsatı yakaladım. Hong Kong ayrı bir yazı konusu olsun. 2005 ile 2008 arasında bile ülkede çok büyük farklılıklar vardı. 2005'te örneğin Pekin'de çok daha fazla Çin kültürünü hissediyordunuz, ama 2008'de aynı tadı alamadığımı itiraf etmem gerek. Çünkü ülke sürekli bir yapılaşma geçiriyor ve şehirlerin yapısı değişiyor ister istemez. Şimdi gitsem eminim çok daha farklı bir ülke ile karşılaşırım.


Balayımızdan hiç doğru dürüst fotoğrafımız yok. Her şeyi videoya kaydetmişiz. Video makinesinin fotoğraf çekme özelliği de olduğu için yanımıza ekstra fotoğraf makinesi almadık, ama fotoğrafların kalitesi o kadar kötüydü ki, elime alıp bakabileceğim hiç doğru dürüst bir fotoğrafımız yok o yüzden.


Gelelim Çin maceramıza. O zamanlar THY'nin sadece Pekin'e direkt uçuşları vardı ve her gün de yoktu. Şimdi Çin'in birkaç farklı şehrine THY ile direkt uçabilirsiniz. Shanghai uçuşu bile Pekin aktarmalıydı. THY önce Pekin'e uçuyor, orada yolcularını indirdikten sonra, Shanghai'ya devam ediyordu. Dönüşte de Shanghai'dan binip, Pekin'de 2 saat bekledikten sonra İstanbul'a doğru hareket ediyordunuz. Biz de uçak biletlerimizi Pekin gidiş, Shanghai dönüş aldık. 4 gece Pekin, 3 gece Dalian, 2 gece de Shanghai olmak üzere bir seyahat planı yaptık. Şehirler arası mesafeleri de yine Çin'e ait farklı hava yolları ile gerçekleştirdik. 


Gece yarısı İstanbul'dan gerçekleşen uçuş ile 15:00 civarı Pekin'e iniş yapıyorsunuz. Biz o zamanlar taksi ile şehir merkezinde bulunan otelimize gittik. 2008'de hizmete giren hızlı tren ile de havaalanından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Farklı ulaşım seçenekleri için buraya bakabilirsiniz. Otelimiz Wangfujing Caddesi üzerindeydi. Wangfujing caddesi Tiananmen Meydanına ve Yasak Şehre çok yakın bir konumda. İkinci gidişimizde Crown Plaza Beijing Wangfujing'te kalmıştık. Wangfujing Caddesi çok hareketli bir cadde. Canınız sıkılmadan vakit geçirebilirsiniz. Bu cadde üzerinde Wangfujing Katedralini de bulabilirsiniz. 



Wangfujing Caddesi, commons.wikimedia.org


Wangfujing Katedrali, en.wikipedia.org

Bir gün kendimiz şehri keşfettik, diğer günler ise otelden ayarladığımız iki tura katıldık. İlk günün turunda Yasak Şehir, Yazlık Saray ve Cennet Tapınağı vardı. En beğendiğim yerlerden biri Yazlık Saray oldu. Pekin'e gidince Yazlık Sarayı mutlaka listenize almayı unutmayın. Turumuz 8-10 kişiden oluşuyordu, sabah otelden alınıp, akşam otele bırakıldık. Öğlen yemeği geleneksel Çin Restoranlarında yenildi ama beni pek açtığını söyleyemeyeceğim :)


Pekin'e gitmişken Beijing Zoo'yu görmeden olmaz. Yan gelip yatan pandaları görmek için hayvanat bahçesine mutlaka uğrayın. 


Yasak Şehir çok farklı bir yapı. İç içe geçmiş bir çok bölümden oluşuyor. Sadece son bölümünde bir bahçesi var, daha önceki bölümlerinde hiç ağaç yok. Burayı yaz döneminde gezerseniz, yanınızda mutlaka şapka bulundurun, ya da Çinliler gibi güneş şemsiyesi ile de gezebilirsiniz. 



Yasak Şehir, en.wikipedia.org


Yasak Şehir, china-tour.cn


Yazlık Saray, commons.wikimedia.org

Cennet Tapınağı, tiantanpark.com
  
İkinci gün rotamız Çin Seddi ve Ming Hanedanı Mezarları (Ming Tombs). Yaz döneminde bu bölgelerin çok kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. Çin seddine çıkışta, inişte biraz zaman geçebiliyor. Çin Seddi'nin bir ziyarete açılan birçok bölümü var. Badaling bölümü ziyarete açılan ilk bölüm ve turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölümüdür. Ming Tombs hoşuma giden bir diğer yerlerden biriydi. Biraz şehir dışında bulunuyor ve yeşillikler içindeydi. Ağustos sıcağında böyle yeşil alanlar insanı biraz kendine getiriyor. 


Çin Seddi


Çin Seddi

Ming Tomb, commons.wikimedia.org


İmparator heykeli, Changling Mezarı, commons. wikimedi.org


 Changling Mezarı, 2005


Ming Hanedanı Mezarları, 2005
Ming Hanedanı Mezarları, 2005

Gelelim Çin gezimizin ikinci ayağı olan Dalian şehrine. Dalian Kuzey Çin'de deniz kenarında bulunan oldukça güzel ve turistik bir şehir. Bu şehirde sıkılmadan vakit geçirebileceğinizi söyleyebilirim. Çin gezisi sırasında belki çok listenize girmeyebilir ama ben bu şehri gördüğüm için şahsen çok mutluyum. Bizim şansımıza eşimin birlikte çalıştığı kişiler bizi bu güzel şehirde ağırladılar ve birçok yerini gezdirdiler. 2005'te en çok dikkatimi çeken şey düğün fotoğrafçıları idi. Türkiye'de o zaman çok yoktu, ya da bizim haberimiz yoktu ama düğün fotoğrafları için çok büyük bir pazar vardı. Doğada, okyanus kenarında birbirinden güzel ve farklı fotoğraflar çekiliyordu. Gelinliğim yanımda olsaydı kesin ben de ısrar edebilirdim çektirelim diye :) Bir diğer dikkatimi çeken şey ise gelinlerin kırmızı ayakkabı giymesiydi. 


Dalian'da İşçi Parkı karşısında bulunan Swissotel'te kalmıştık. Gerçi şimdi otel sanırım el değiştirmiş ama konum olarak oldukça merkezi ve güzel bir oteldi. Yüksek katlarda park manzaralı oda tercih edebilirsiniz. Bir diğer tercih hemen yakındaki Kempinski Hotel Dalian da olabilir. Kempinski'nin altında bulunan Paulaner Brauhaus'u bir gece eğlenmek için tercih edebilirsiniz. 



Dalian İşçi Parkı, wikitravel.org

Paulaner Brauhaus, Dalian, 2008

Dalian'da Pole Akvaryum'u ziyaret edebilirsiniz. Bir diğer yer Laohutan Parklı olabilir. Ya da okyanus kenarında bulunan birbirinden farklı diğer parklar ve sahiller de gezilebilir.


Laohutan Parkı, Dalian 2005


Dalian Sahilleri, 2008


Dalian Sahilleri, 2008


Dalian Sahilleri, 2008


Dalian 2005


Dalian 2005


Dalian 2005


Dalian 2005


Dalian'dan sonra gezimizin son durağı olan Shanghai'ya geçtik. Shanghai Pekin ve Dalian'a göre çok farklı bir şehir, hem iklim olarak hem de yapılaşma olarak. Shanghai'da ana merkezimiz Nanjing Caddesi idi. Nanjing caddesi sonunda Bund'ta vakit geçirebilir, karşı kıyıda yer alan Oriental Pearl Tower'a çıkabilirsiniz. Oriental Pearl Tower yakınında yer alan Super Brand Mall'de alışveriş yapabilir, içerisinde yer alan Pizza Hut restoranında Huangpu Nehri ve Bund manzaralı yemeğinizi yiyebilirsiniz. Çin yemeklerinden pek hoşlanmayan benim için Pizza Hut, tam bir kurtarıcıydı ve Çin'deki favori mekanımdı diyebilirim. 


Shanghai, travelerarea.com



Shanghai, Bund, 2005


Nanjing Caddesi, Shanghai, 2008



Pizza Hut, Super Brand Mall, Shanghai

Bizim balayı maceramız biraz sıra dışı olarak nitelendirilse de, farklı bir deneyim isteyenler için kesinlikle önerebilirim. Çin'de birbirinden güzel bir çok yer mevcut. Xi'an, Suzhou gibi yerler daha benim tarafımdan keşfedilmeyi bekliyor. 

You Might Also Like

0 yorum: