Dünyanın 7 Doğa Harikasından Biri: Masa Dağı

6/08/2017 gezihayallerim 0 Comments


Cape Town deyince akla ilk ne geliyor derseniz ben Ümit Burnu ve Masa Dağı (Table Mountain) derim. Masa Dağı, Cape Town'a yolunuz düşerse mutlaka listenize eklemeniz gereken bir yer. Beklediğimden çok daha büyüleyici ve nefes kesiciydi diyebilirim. Tabii Cape Town'un ve çevresinin, Masa Dağının güzelliğine güzellik kattığını inkar etmemek gerek. Aşağıdan baktığınızda Masa Dağı, sanki çorak bir yer gibi gözüküyor. Fakat yukarı çıktığınızda çeşit çeşit bitki örtüsü ve farklı hayvanlarla karşılaşıyorsunuz.

Masa Dağı (Table Mountain), Cape Town
Masa Dağını nasıl anlatsam bilemiyorum. Gidip görmek gerekiyor. Fotoğraflar bile bence bizim karşılaştığımız güzelliği tam olarak yansıtamıyor. Dağın kendisi, sunduğu manzara, şehrin güzelliği, uçsuz bucaksız okyanus... hepsi burayı eşsiz kılmak için birbiriyle yarışıyordu sanki. Güneş bile bir başka güzeldi bence. Cape Town'daki 3 gün boyunca kendimi güneşi izlemekten alıkoyamadım. Sadece bana mı öyle geliyordu yoksa güneş bu yarım kürede insana daha farklı mı geliyordu bilemedim. 

Masa Dağı (Table Mountain), Cape Town; teleferiği beklerken

Masa Dağı (Table Mountain), Cape Town, teleferik sırasında


Masa Dağı (Table Mountain)'ndan manzara, solda Lion's Head, Cape Town


Masa Dağı (Table Mountain)'ndan Cape Town manzarası


Masa Dağı (Table Mountain)'ndan manzara, Robben Adası, Cape Town

Dağın tepesinde bir kafeterya var. Buradan yiyeceğinizi, içeceğinizi alıp eşsiz manzara eşliğinde kutlama yapabilirsiniz. Yürüyüş patikaları mevcut. Dağın farklı bitki örtüsünü keşfe çıkabilirsiniz. Bir daha gidersem en az yarım günümü ayırmayı planlıyorum. Böylece bu doğa harikasını tam olarak içime sindirebilirim. 

Masa Dağı, Cape Town


Dünyanın 7 doğa harikasından birini görmek kutlama yapmaya değer değil mi?


Dassie, Masa Dağının maskotu


Masa Dağı, Cape Town


Masa Dağında yürüyüş patikaları, Cape Town


Masa Dağı, Cape Town


Masa Dağı'na nasıl çıkılır?


Masa Dağına çıkmak için iki seçenek mevcut. En kolay ve hızlı yol teleferik kullanmak. Diğer yol ise yürüyerek dağın tepesine çıkmak. 350'ye yakın yürüyüş rotası olduğundan bahsediliyor. Temponuza ve rotaya göre 1 ile 3 saat arasında değişen bir sürede dağa tırmanabilirsiniz. En direkt ve nispeten kolay rotanın Platteklip yolu olduğu söyleniyor. Zamanınız varsa ve yürüyüş yapmak sizin için problem değilse, bence bu dağa yürüyerek çıkmak çok eğlenceli olmalı. Yürüyüşe karar vermeden önce Internet sitesindeki uyarılara bir göz atın isterseniz. Zamanım yok, o kadar yürüyemem diyorsanız bizim gibi, teleferik çok pratik ve hızlı bir seçenek. Sadece tek yön ya da çıkış ve iniş biletini birlikte alabilirsiniz. Sabah ya da öğleden sonra olmak üzere seçenekler var. Bileti Internet sitesinden alabilirsiniz. Gidiş-dönüş bileti yetişkinler için R255. 1$ yaklaşık olarak R13. Teleferik için dikkat etmeniz gereken nokta, teleferiğin her gün çalışmadığıdır. Hava koşullarına göre teleferik bazı günler/saatler kapanabiliyor. Internet sitesinden almış olduğunuz bilet, belirttiğiniz tarihten itibaren 7 gün boyunca geçerli oluyor. Ben Cape Town'a uçmadan bir önceki gün biletleri aldım, önce hava durumundan emin oldum. Şansımıza Cape Town'da olduğumuz 3 gün boyunca hava harikaydı. Teleferik ilk olarak 1926'da açılmış, daha sonra 1997 yılında ise yenilenerek bu günkü halini almış. 5 dakikada dağın tepesine çıkıyorsunuz ve manzaranın tadını herkes çıkarabilsin diye, kabinler inişte ve çıkışta kendi etraflarında 360 derece dönüyor. 

Masa Dağı Teleferiği, çıkarken ve inerken kendi etrafında 360 derece dönüyor


Masa Dağına yürüyerek çıkanlar


Teleferikten manzara, Masa Dağı

Masa Dağına, Cape Town'a geldiğimiz ilk gün gittik. Uçağımız öğlene doğru inince, hemen otele yerleşip Masa Dağının yolunu tuttuk. Bunun için otelden taksiye bindik. Otelimiz Holiday Inn Express Cape Town City Center'dan teleferik alanına kadar gitmek için taksiye R120 ödedik. Taksi şoförü, tepede bir şey yok dedi, isterseniz bir saat sizi beklerim dedi. Zaten çıkış 5 dakika, iniş de 5 dakika, yukarıda da yapacak bir şey yok, ayrıca buradan taksi bulamazsınız, bulursanız da sizden ekstra ücret talep ederler dedi. Biz de bekle o zaman dedik. 1 saat 15 dakika sonrasına anlaştık. Siz bizim yaptığımız hataya düşmeyin, taksiciye bizi beklemene gerek yok deyip, zaman sınırlaması olmaksızın Masa Dağının tadını çıkarmaya bakın. Çünkü hiç de şoförün dediği gibi değildi. Yukarıda 2-3 saat vakit geçirebilirsiniz. Zaten biz de anlaştığımız saatten bir 15 dakika sonra inince ortada şoförü falan bulamadık tabi ve yukarıda daha fazla zaman geçirmediğimize pişman olduk. Taksi dışında buraya otobüs ile de ulaşabilirsiniz. Ama biletinizi önceden almanız gerekiyor. Çünkü otobüste bilet satışı yapılmıyor. MyCiti otobüslerini Teleferik alanına ulaşmak için kullanabilirsiniz. Şehir merkezinden geçen 107 nolu otobüs Teleferik alanına en yakın duraktan geçiyor. Lower Tafelberg durağında inince bu duraktan Upper Tafelberg'e (teleferik alanına) ücretsiz shuttle (110 nolu otobüs) hizmeti mevcut. Masa Dağına hayran kalıp, aşağıya indikten sonra biz de ücretsiz shuttle ile otobüs durağına indik, belki bilet satılan yer vardır diye umut ettik ama boşuna. Biz de o zaman yürüyelim dedik yokuş aşağıya. 4-5 km yürüdük. İyi ki de yürümüşüz, yoksa şehrin bu kısımlarını keşfetme fırsatımız olmazdı. Yol üstünde güzel bir restoranda (Cafe Paradiso) çay tatlı molası vererek, yürüyüşümüzü tamamladık. Yolunuz düşerse Cafe Paradiso'nun ortamı çok güzel ve sakin, kesinlikle öneririm. Arkamızda Masa Dağını bırakarak otelimize ulaştık.

Akşam üstü yürümesi, Cape Town


Çay molamız, iki tatlı biraz fazla geldi gerçi ama ikisi de çok lezzetliydi, Cafe Paradiso, Cape Town

Tekrar görüşmek üzere Table Mountain!


Cape Town

You Might Also Like

0 yorum: