Madrid: Bir Tablonun İzinde

4/13/2017 gezihayallerim 0 Comments


2011'deki İspanya gezimiz tabii ki sadece Barcelona ve Granada'dan oluşmuyordu. Gecikmiş bir gezi yazısını kaleme alma vakti geldi, böylece İspanya bölümünü tamamlayıp kapatabilirim.  

Plaza de Oriente, Madrid

Madrid, gezimizin ilk durağıydı. 2 gece kaldığımız bu şehri ben çok sevdim. Barcelona'dan bile daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Belki bir gün yine bir fırsat çıkar da bu güzel şehri bir daha keşfetme şansı yakalarım. Güzel müzelerinde gezebilir, sokakların keyfini çıkarır ve çeşit çeşit paellalarının tadına bakabilirim. 

Madrid'e gideli neredeyse 6 yıl olmak üzere, gün gün detaylı olarak neler yaptığımızı tam olarak hatırlamasam da ve elimde çok fotoğraf olmasa da işinize yarayacağını umduğum temel bir Madrid kılavuzu oluşturmak istiyorum. 


Benim için Madrid'in olmazsa olmazlarını aşağıda listeliyorum. Bir daha gidersem bir daha aynı listeyi uygularım diye düşünüyorum.



1. Museu Nacional del Prado


İspanya ve Madrid'i gezi listemize eklememin temel nedenlerinden biri de bu müze idi. Goya'nın eserlerini görmek, peşinde olduğum bir tablonun orjinalinin bu müzede olduğunu öğrenmem, Madrid'te yapılacaklar listesinde bu müzeyi birinci sıraya taşıdı benim için. 

Goya Heykeli, Prado Müzesi, Madrid

Yıllar önce aşağıda resmini verdiğim "Kırmızılı Kadın" goblenini gördüğümden beri, bu gobleni alıp, evimin duvarına asmak istemişimdir. Tabii kendim işledikten sonra. Fakat bu kadar sene geçti, bu gobleni daha alamadım. Bu kırmızılı kadın, hangi ressam tarafında çizilmiş diye araştırırken Federico De Madrazo çıktı karşıma. Bu eserinin de Prado Müzesinde olduğunu öğrenince, bu müzeye gitmemek benim için düşünülemezdi. Peki, aradığım tabloyu buldum mu? Buldum bulmasına ama görmeyi beklediğim tablodan farklı bir tablo ile karşılaştım. Bir kere kadın kırmızılı kadın değil, mavili kadınmış. Yüzü de farklı. Ama genel hatlarıyla, kadının duruşuyla tablo aynı idi. Tabii ki de bir kopyası alındı ve evin duvarına asıldı. Ama kırmızılı kadın goblenini de bir gün alıp, onu da asmaktan vazgeçmiş değilim hala. İki resim arasındaki fark çok açık değil mi :)



Kırmızılı Kadın, goblenirumiana.com
Amalia de Llano y Dotres, condesa de Vilches, Federico de Madrazo, www.museodelprado.es

Müzeyi ziyaret etmek isterseniz, sabah 10 akşam 8 (Pazar akşamları saat 7) arası ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 15. Eğer akşam saatlerinde giderseniz müzeye ücretsiz girebileceğinizi de belirtmeden geçmek istemem. Akşam 6 ve 8 saatleri (Pazar günleri saat 5 ile 7) arasında müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.


Müze'de yorulduktan sonra Cafe Prado'da bir yorgunluk kahvesi içmeyi unutmayın.



2. Museo Nacional Centro De Arte: Reina Sofia


Madrid'te ziyaret ettiğimiz bir diğer müze ise Reina Sofia Müzesi. Buraya da Picasso'nun ünlü Guernica tablosu için gidilmesi gerekir. Bu tablonun boyutları beni oldukça şaşırtmıştı. Beklediğimden çok daha büyük bir tabloydu. Tam ölçüsünü vermem gerekirse, tablonun eni 7,77 metre iken, boyu 3,39 metre. 1937'de İspanya iç savaşı sırasında Almanların Guernica şehrini bombalamasını anlatan bu tablo anıtsal bir özellik taşıyor.  


Guernica, Picasso, www.museoreinasofia.es

Reina Sofia Müzesini ziyaret etmek isterseniz, Salı günleri kapalı olduğunu unutmayın, diğer günler sabah 10 akşam 9 arası ziyaret edebilirsiniz. Pazar günleri için sınırlı bir bölümünün açık olduğunu belirtmekte fayda var. Giriş ücreti 10. Bu müzeyi de kapanışa 2 saat kala ücretsiz gezebileceğinizi unutmayın. 18 Mayıs, 12 Ekim ve 6 Aralık'ta tüm gün müzeye ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Buraya ulaşmak için Atocha metro istasyonunu kullanabilirsiniz.

Sarayları seviyorsanız, Madrid'teki Krallık Sarayı ilginizi çekebilir. Sarayı sabah 10, akşam 8 (kış aylarında akşam 6) saatleri arasında 11 karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Buraya ulaşmak için Opera metro istasyonunu kullanabilirsiniz. 


Krallık Sarayı, Madrid

Madrid'te Plaza Mayor, Puerta del Sol, Gran Via, Calle de Preciados gibi yerleri de keşfetmeden Madrid'i gezdim dememek lazım. Puerta del Sol ve Plaza Mayor yaz akşamlarında oldukça hareketli yerler oluyor. Çeşit çeşit sokak gösterilerini izleyebilirsiniz. 


Plaza Mayor, Madrid

Puerta del Sol'de bir sokak sanatçısı, Madrid

Puerta del Sol'de bir sokak sanatçısı, Madrid

Plaza Mayor, Madrid

Gelelim bazı pratik bilgilere:

Havalanından şehre ulaşmak için sanırım en kolay yol, metroyu kullanmak olur. Havaalanından kalkan 8 nolu metro hattı sizi Nuevos Ministerios metro durağına kadar ulaştırır. Buradan konaklama yerinize göre aktarma yapmanız gerekebilir. Bir diğer seçenek ise Exprés Aeropuerto otobüsleri. Bu otobüs biraz daha merkeze kadar sizi bırakıyor. Plaza de Cibeles ve Atocha'ya kadar ulaşım sağlıyor. Her iki seçeneğin de ücreti €5.  

Şehir içi ulaşım için, Madrid Travel Tourist Pass'ı alabilirsiniz. Havaalanından metro ile ulaşımı da kapsıyor. 

Konaklama için Gran Via caddesi üzerindeki otelleri önerebilirim. Biz altı sene önce Sterling Otel'de konaklamıştık. O zamanlar fiyat, konum açısından iyi sayılırdı. Şimdi aynı oteli tercih etmem sanırım. Airbnb'den güzel merkezi bir daire kiralamaya çalışır, ya da booking.com'dan farklı bir otel seçmeye çalışırım. Belki Only You Boutique Hotel Madrid ya da Otel Preciado seçilebilir. 



You Might Also Like

0 yorum: