Sakız Adası

10/09/2015 gezihayallerim 0 Comments

Geçen yılki Midilli tatilimizden sonra bu sene de rotamızı başka bir Yunan adasına çevirdik ve kızlarla yaz tatilimizin bir kısmını Sakız Adasında geçirdik. 


Agia Dynami, Sakız Adası



Sakız Adası'na Çeşme'den çeşitli feribot firmaları ile geçiş yapabilirsiniz. Biz Ertürk Lines firmasını kullandık. Bir diğer firma için Ege Birlik'e de bakabilirsiniz. Kızlarla olduğumuz için ve bavulları indir bindir yapmamak için kendi aracımızla geçiş yaptık. Sanılanın aksine kendi aracınızla geçiş yaparken uluslararası ehliyete ihtiyacınız yok. Sadece aracınız için yeşil sigorta yaptırmanız yeterli. Detaylı bilgiye feribot firmalarından elde edebilirsiniz. Sanırım uluslararası ehliyete sadece İpsala sınır kapısında ihtiyaç var. Tabii araçla geçiş yaparken feribot saatinden en geç bir saat önce iskelede olmanız gerekiyor. Feribot yolculuğu yaklaşık 40-50 dakika sürüyor.

Konaklama:

Sakız adasında konaklama için çok çeşitli seçenekler mevcut. İster Chios merkezde kalın isterseniz de Sakız adasının çeşitli koylarında. Benim tercihim Agios Fotini'de Theoxenia Studios and Apartments'dan yana oldu. Bir daha gitsem yine tercih edebileceğim bir yer kesinlikle. Odadan çıkar çıkmaz denize girebilmek, akşamları dalgaların sesi ile uyuyabilmek güzel bir deneyimdi. Özellikle de küçük çocuk olunca, bir sürü eşya hazırlamaya gerek kalmadan denize gidip gelebilmek en rahat olan kısmıydı. Plaj kumlu değil, taşlıydı ama bence bazen daha iyi olabiliyor taşlı olması. Taşlar yürürken çok rahatsız etmiyordu, çocuklar taşlarla oynamayı, hatta taş toplayıp odamızın verandasında onları boyamayı sevdiler. Bir diğer güzel yönü de otelde türk telefon hattının çekmesiydi :) Agia Fotini bir marketi, birkaç restoranı olan sakin bir bölge. Otelimiz bu koyun en sakin kısımında bulunuyordu.  


Otelimiz Theoxenia
Manzaramız


Agia Fotini


Agia Fotini


Verandamızda etkinlik, taş boyama :)
   
Agia Fotini, Akşam Gezmesi


Agia Fotini


Sakız Adasına Yapılması Gerekenler:

1. Orta çağ köyü Mesta'yı ziyaret edin. Daracık sokaklarını keşfe çıkın. İnsanların yaşadıkları yerleri güzelleştirme çabaları beni çok etkiliyor. Köyün her yeri taş olmasına rağmen, gözünüz yeşile yine de doyuyor. İnsanlar bir şekilde saksıya ekiyor, pencereden sarkıtıyor, bir şekilde yaşadıkları ortamı güzelleştirebiliyor. Bize de hayran hayran bakmak kalıyor. Mesta'da mutlaka yapmanız gereken bir diğer şey ise Kanellos Loukoumades'te Mesta'nın ünlü lokmasından yemek. Yemeden dönmeyin lütfen. Biz bu lokma için son günümüzde yine Mesta'ya uğramadan dönmedik :)


Mesta Meydanı


Mesta Sokakları


Mesta Sokakları


Mesta


Mesta Meydanında Oyun


Mesta Sokakları


Kanellos Loukoumades'te lokma


Mesta Sokalarını Keşfetme


Mesta Sokaları


Mesta Sokalarını Keşfetme


Mesta Meydanı
2. Başka bir köy olan Pyrgi'yi ziyaret edin. Pyrgi evlerinin dış cephe süslemeleriyle ünlü bir köy. Meydanında bir kahve molası verin. Küçük veya büyük tüm köylerin bir meydanlarının olması çok hoşuma gitti. 


Pyrgi Meydanı


Pyrgi Evleri


Pyrgi


Pyrgi Sokakları


Pyrgi Sokakları

3. Diğer bir orta çağ köyü olan Olympi'yi de mutlaka ziyaret edin. Mesta ve Pyrgi'ye göre daha küçük bir köy. Öğle yemeğinizi köy meydanında buluna Amethistos'te yiyebilirsiniz. Pişman olmazsınız. 


Olympi


Olympi, Amethistos


Amethistos


Amethistos

4. Olympi köyü yakınında Olympi Mağarasına da uğrayın. Ziyarete açılan kısmı çok büyük olmasa da bizim hoşumuza gitti. Gruplar halince mağaraya girebiliyorsunuz.



Olympi Mağarası


Olympi Mağarası


Olympi Mağarası

5. Olympi Mağarasından sonra denize doğru ilerlerseniz çok güzel bir koy sizi karşılayacak: Agia Dymani. Bu koyda duş veya şezlong bulamazsınız. Bu güzel bakir koyda daha fazla zaman geçirmek isterseniz yanınıza yiyecek ve içeceğinizi de götürün. Birkaç ağaç gölgesinde vakit geçirebilirsiniz, denizi ise muhteşem. Aşağıdaki resimler anlatıyor mudur bu güzelliği bilemiyorum.


Agia Dymani


Agia Dymani


Agia Dymani


Agia Dymani

6. Sakız adasının bir diğer güzel plajı Lithi. Adanın Batı tarafında bulunuyor. Burada da konaklama yerleri mevcut. İsterseniz bu koyda da konaklayabilirsiniz. Lithi plajının özelliği denizinin sığ olması ve kumlu olması. Biz sabah 10 gibi gittiğimizde insanlar daha gelmemişti ve çok güzeldi. Öğlene doğru kalabalık olmaya başladı, biz de öğle yemeğinden sonra oradan ayrıldık zaten.


Lithi Plajı


Lithi Plajı


Lithi Plajı

7. Volkanik siyah taşları olan Mavra Volia koyuna gidin. Bu sahilde duş mevcut, fakat yeme - içme için bir yan koy olan Emporios koyunu tercih edebilirsiniz. Biz bir akşam üstü uğradık bu koya. 



Mavra Volia Plajı


Mavra Volia Plajı


Mavra Volia Plajı

8. Bir diğer kumlu sahili olan koy Komi. Buraya ilk akşam yemeğimiz için gitmiştik. Çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Denize girmek için tercih edeceğim bir yer gibi gelmedi bana. Kalabalık ve üst üste bir görüntü verdi. Akşam yemeğimizi Tavern Nostalgia'da yedik. Tercih edilebilir ama dediğim gibi Sakız Adasında tercih edeceğim bir yer değil bu bölge. 


Komi Sahili


Komi Sahili

9. Dönüş feribotunu beklerken, kendinize sandviç hazırlayıp Chios merkezde deniz kenarında piknik yapabilirsiniz



Piknik zamanı

10. Chios merkezinde çarşısında gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz. Daha sonra da deniz kenarı bir restoranda akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var: merkezde tüm yerler, cafe ve restoranlar dışında, saat 14:00'ten akşam 18:00'e kadar kapalı oluyor. Bir önceki akşam cıvıl cıvıl olan sokaklarda ertesi gün siesta saatlerinde in cip top oynuyor.

Sakız Adası, vize probleminiz yoksa Çeşme'den rahatlıkla gidebileceğiniz güzel bir yer. Biz bir daha gider miyiz bilemiyorum. Kısa vadede olmasa da bir daha gidilir. Ama öncelikle diğer Yunan Adalarını keşfetmek gerekir öyle değil mi? Gerçi iki sene üst üste Yunan Adalarında tatil yaptıktan sonra biraz ara vermeye karar verdik. Bakalım seneye rotamız neresi olacak?

You Might Also Like

0 yorum: