Poiana Brasov Romanya'da Kayak Tatili

2/24/2016 gezihayallerim 2 Comments


10 yıl önce gidip gördüğüm Romanya'ya (Bir önceki Romanya yazısı için buraya bakabilirsiniz.) bir daha gitmeyi hep istemiştim.  Kardem'in ilk ara tatili için nereye gidelim diye düşünürken, Pegasus'tan Ankara-Bükreş 4 kişilik 1200 TL'lik uçak biletini görünce rotamız belli oldu. Hem çocukları kayak ile tanıştırmak hem de tekrar o güzel yerleri görmek güzel olacaktı.

Küçük kuzumun kar keyfi
Poiana Brasov, Bükreş'e 2-3 saat uzaklıkta bir yer. Budget.com aracılığı ile önceden aracımızı kiraladık ve havaalanından sorunsuz bir şekilde teslim aldık. İlk gün otele ulaşmamız 10'u bulduğu için hemen yatıp dinlendik. Poiana Brasov'da farklı bütçelere hitap eden birçok konaklama seçeneği mevcut. Çoluk çocuk gittiğimiz, sadece kayak değil biraz da havuz gibi olanakları olmasını istediğim için booking.com'dan Sport Hotel için rezervasyon yaptırdım. Sport Hotel Poiana Brasov'daki kayak pistlerinden birinin hemen karşısında yer alıyor ve pist de yeni başlayanlar için uygun olunca otel iyi bir seçimdi diyebilirim. Fiyat biraz daha makul olabilirdi ama genel olarak bu büyüklükte otellerin fiyatı bu şekildeydi. Otelden genel olarak memnun kaldık. Fakat Romanya'da kapalı alanlarda sigara içilebildiği için loby bar gibi yerlerde vakit geçirmek bizim için biraz zor oldu. 


Sport Hotel, Poiana Brasov, Romanya

Otelde kayak ekipmanlarını kiralayabilir, kayak/snowboard dersleri alabilirsiniz. Biz sadece çocuklara ders aldırdık. Kayak ekipmanı ve kask kira bedeli çocuklar için günlük 50 lei. Bir saatlik kayak dersi tek kişi için 100 lei, iki kişi aynı anda ders alıyorsa 150 lei. Ana Ski School için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yeni başlayanlar için bire bir ders daha yararlı olabilir diye düşünüyorum, en azından ilk iki saati birebir aldıktan sonra, diğer dersleri grup dersi şeklinde de alınabilir.



Ders öncesi ısınma hareketleri
Kayak Dersi 101
Kayak Dersi 101
Kayak Dersi 101
Kayak Dersi
Sanki yıllardır kayıyor :)

Poiana Brasov'da kayan birçok çocuktan bazıları: Çocuklara hayran kalmamak elde değil
Poiana Brasov'da kayan birçok çocuktan bazıları
Kayak Dersi alan Çocuk Grubu
Yorgun Kayakçı

Büyük çocuklar ders alırken, bizim küçük ne yaptı peki? Babasıyla kaydı. Aslında onun yaşındaki bebeler de ders alıyor ama bizimkini zorlamak istemedik, zorlasak da başarılı olamazdık zaten. O yüzden küçüğümüz ayrı takıldı. Belki seneye daha iyi adapte olur.


Eliz'in şambrel keyfi
Eliz'in şambrel keyfi
Babanın şambrel çilesi :)
Keyifsiz Eliz

Kayak dersi dışında otelde havuz keyfi yaptık. Havuz alanı gayet güzel, aydınlık, büyük ve ferah. İsterseniz dışarıda, karlar altında jakuzi keyfi de yapabilirsiniz. Ya da kar manzaralı saunada günün yorgunluğunu atabilirsiniz. 

Sport Hotel Havuzu

Kahvaltımızı otelde yapıp, öğle ve akşam yemeklerimizi dışarda yedik. İsteyenler otelin restoranında da öğle ve akşam yemeklerini yiyebilirler. Fakat çevredeki değişik, otantik restoranları keşfetmekte fayda var. Bizim ilk gün öğle yemeği durağımız Sura Dacilor oldu. Sura Dacilor 10 sene önce geldiğimizde ününü duyduğumuz ama gidemediğimiz bir yerdi. Restoranlarda genel olarak çok çeşitli av hayvanlarının postlarını görebilirsiniz. Restoranın büyük bir bahçesi var, yazın da ayrı bir keyifli olur kesin. Çorbalarını öneririm, tavuk ya da etli çorbaları başarılı. Çorbalar bol malzemeli ve sulu geliyor. Biz genelde daha kıvamlı çorbalara alışığız ama Romanya'nın çorbaları da gayet başarılı. Çorba dışında çeşit çeşit et yemekleri arasından seçim yapabilirsiniz.


Sura Dacilor'un Bahçesi
Sura Dacilor'un Bahçesi
Sura Dacilor'un Bahçesi
Sura Dacilor, iç mekan
Sura Dacilor'da küçük kayakçılar

Bir diğer restoran ise bir önceki yazıda da bahsettiğim Coliba Haiducilor. Buraya akşam yemeği için gittik. Sigara içilen ve içilmeyen bölümleri var. Oldukça kalabalıktı o yüzden belki gitmeden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Yine benzer yemekler mevcut fakat garsonlar biraz daha güzel yüzlü olsalardı daha iyi olabilirdi. 

Coliba Haiducilor
Coliba Haiducilor
Coliba Haiducilor
Coliba Haiducilor
Coliba Haiducilor
Coliba Haiducilor

Birinci günün akşamında Brasov şehrine indik. Poiana Brasov'dan merkeze 20 dakikada inebilirsiniz. Yol gayet güzel. Brasov şehir merkezini bu sefer gün ışığında görmek istiyordum ama yine kısmet olmadı. Brasov'un eski şehri görülmeye değer bir yer. Eminim gündüz vakti daha bile güzel gözüküyordur.



Gezi Ekibimiz Brasov Piața Sfatului Meydanında
 Brasov Piata Sfatului Meydanı, Arkada Siyah Kilise
Merkezden gözüken Brasov Şehir Yazısı
Gezimizin bir diğer önemli rotası Drakula'nın kalesi olan Bran Kalesiydi. Poiana Brasov'dan 30-40 dakikada Bran'a ulaşabilirsiniz. Kışın saat 4'e kadar ziyarete açık, yazın ise saat 6'ya kadar. O yüzden planlama yaparken buna dikkat edin. Biz az daha ziyaret saatini kaçıracaktık. Giriş ücreti yetişkinler için 35 lei, öğrenciler için 20, çocuklar için ise 7 lei. Brasov'a kadar gitmişken bu kaleyi kesinlikle ziyaret edin, bence değer.


Bran Kalesi
Bran Kalesi
Bran Kalesi yolunda
Bran Kalesi Girişi
Bran Kalesi Avlusu
Bran Kalesinde bir oda
Bran Kalesi
Bran Kalesinde bir oda
Bran Kalesi
Bran Kalesi 
Bran Kalesi
Bran Kalesi Avlusundaki Kuyu
Bran yolunda yer alan Rastov'da da ayrı bir kale mevcut. Bir dahaki sefere burayı da listeme ekliyorum

Poiana Brasov'da temel iki tane pist var. Biri bizim otelin önünde yer alıyor, diğeri biraz daha ileride olan ana pist. Poiana Brasov'da yapılması gereken bir diğer önemli şey ise teleferik ile tepeye çıkmak, özellikle de güneşli bir günde. Kayak yapıyorsanız zaten kesin çıkarsınız. Kayanlar için ayrı fiyatlar mevcuttur, ama sadece tepeye çıkıp inmek istiyorsanız teleferik ücreti 35 lei. Tepeye çıkınca tepeden aşağıya kayan çocuklara hayran kalmamak elde değil. Bakalım bizimkiler o aşamaya gelecek mi bir gün?



Poiana Brasov Pistleri, www.romaniaturistica.ro
Poiana Brasov Tepesi
Poiana Brasov Tepesi
Poiana Brasov Tepesinden aşağıya inen 3'lü çocuk grubu
Poiana Brasov Tepesi
Poiana Brasov Tepesi
Poiana Brasov Tepesi
Teleferikten Manzara

Son gün dönüş yolunda yol üzerinde bulunan Sinaia'ya uğradık. Uğrama nedenimiz de 10 yıl önce o gün ziyarete kapalı olan Peles Kalesini ziyaret etmekti. Çok az zamanımız olmasına rağmen ben burayı mutlaka görmek istediğim için çocukları yemek yemeğe gönderip, tek başıma kaleye çıktım. Hızlı bir tur ile kalenin ilk katını gezdim. Sadece ilk katı için 20 lei, üst katı da görmek istiyorsanız 50 lei ücret ödüyorsunuz. Burayı da görmeseydim içimde kalacaktı, bir 10 sene daha beklemek istemedim doğrusu. Beklemek istemedim ama bu sefer Bükreş yolu az stresli olmadı. Şöyle ki, uçağın kalkış saatine 50 dakika kala havaalanına ulaşmış olduk. Uçağı kaçırsaydık artık cümbür cemaat bir gece de Bükreş'te kalırdık diye düşünmeye başlamıştım. 

Peles Kalesi yolunda
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi 
Peles Kalesi, Türk Odası
Peles Kalesi Bahçesi

Romanya kayak tatili için tercih edebileceğiniz bir destinasyon. Çoluk çocuk gittiğimiz tatilden gayet memnun kaldık. Hatta 4 gecelik tatilimizin biraz kısa olduğuna, bir daha ki sefere en ideal süresini 6-7 gece olduğuna karar vermiş bulunmaktayız. Bakalım bir sonraki rotamız neresi olacak? Romanya'ya karar vermeden önce incelediğim Kinder Otellerden biri olur belki. Kim bilir?



You Might Also Like

2 yorum:

  1. Merhaba,

    destinasyon ararken nette yazınızı gördüm...ellerinize sağlık...tarih olarak ne zamanı tavsiye edersiniz ocak veya şubat?teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler yorumunuz için. Biz ocak sonu gibi gitmiştik. Şanslıydık, hava çok güzeldi. Ocak da Şubat da bence gitmek için iyi aylar. Hava durumuna bağlı tabii.

    YanıtlaSil