Şaşırtıcı Derecede Güzel bir Ülke: Romanya

3/24/2014 gezihayallerim 3 Comments

Romanya’ya 2006 yılı Ocak ayında gitmiştim. Gitmeden önce pek bir beklentim yoktu. Eşim daha önceden gittiği için şaşıracaksın demişti. Romanya, tanıtımlarında de dediği gibi gerçekten de “Simply Surprising”.




2006’da THY’nin Bükreş direkt seferleri ile gitmiştik. Şimdi gitmek isterseniz THY ve Pegasus’un Bükreş’e İstanbul’dan direkt seferleri var. Ayrıca THY haftada 3 gün de Köstence’ye sefer düzenliyor. Romanya’ya gitmek için vizeye ihtiyacınız var. Schengen vizeniz varsa, ayrıca Romanya vizesine ihtiyacınız yok.

Biz 4 kişi gittiğimiz için, Bükreş Havalimanından bir araba kiralamıştık. Bu gezinin amacı benim için tatil, eşim için ise hem gezi hem tatil olunca Romanya’daki birçok yer gördük. Bu yerlerden benim aklımda en çok iz bırakan Braşov, Sinaia ve Sighişoara’yı size anlatmak istiyorum. Başkent Bükreş’i de sonlara doğru kısaca tanıtmayı ihmal etmem.

Romanya’nın gerçek güzelliği, Bükreş’ten kuzeye doğru uzanmaya başladığınızda ortaya çıkıyor. O yüzden sadece Bükreş’i görüp Romanya’yı gördüm demeyin. Çok şey kaçırmış olursunuz. Karpatları görmeden, Transilvanya’nın havasını solumadan Romanya’yı görmüş sayılmazsınız.

Sinaia

Romanya yollarında ilerlerken, yol boyu sizi masaldan çıkmış izlenimi veren köyler, kasabalar karşılar. Sinaia da böyle bir yer. Romanya gezisi öncesi yaptığım araştırmalarda Sinaia’da bulunan Peleş Şatosu görülmeye değer yerlerden biriydi. Peleş Şatosu, Sinaia Manastırı görülmeye değer yerlerden bazıları. Sinaia ayrıca kayak tutkunlarına da hitap ediyor. Peleş Şatosunu ziyaret etmek istememe rağmen, oradan geçtiğimiz gün kapalı olması nedeni ile ben bu ziyareti gerçekleştirememiştim. Peleş Şatosu ziyaret saatleri ve fiyatları için buraya bakabilirsiniz.

Peles Kalesi, en.wikipedia.org


Peles Kalesi, en.wikipedia.org
Sinaia Manastırı, en.wikipedia.org


Braşov

Sinaia'dan kuzeye doğru ilerlediğinizde Braşov'a ulaşırsınız. Biz Braşov merkezinde çok vakit geçirmedik. Kayak merkezi olan Poiana Braşov'a gittik. Braşov merkezde ilginizi çekebilecek Siyah Kilise (Black Church), İstanbul ve Viyana arasındaki Gotik tarzda inşa edilmiş en büyük kilisedir.


Siyah Kilise, en.wikipedia.org


Poiana Braşov

Romanya gezimizde en çok beğendiğim yerlerden biriydi. Romanya'nın en büyük kayak merkezidir. Kayak yapın ya da yapmayın, burayı kışın bir gidip görmek gerek. Özellikle de teleferik ile en tepeye çıkıp manzaranın tadına doyum olmuyor. Burada çeşit çeşit kayak pistleri ve kayak okulu bulabilirsiniz. Ayrıca kayak yapmadığınız zamanların dışında açık havada buz pateni de yapabilirsiniz.


Poiana Braşov, http://www.turism-blog.ro/partie-poiana-brasov/
Poiana Braşov, http://www.turism-blog.ro/partie-poiana-brasov/
Biz konaklamayı daha önceden ayarlamamıştık. Bu yüzden Poiana Braşov'da bir kaç yer sorduktan sonra, ki çoğu doluydu, Pansiyon Alex'te boş yer bulduk ve orada konakladık. Biz o zaman oldukça memnun kalmıştık. Poiana Braşov'da herkese hitap edecek oteller ve pansiyonlar mevcut. Siz gitmeden önce booking.com'tan kendi bütçeniz ve isteklerinize göre otelinizi ayarlamayı unutmayın. Bizim kaldığımız pansiyonun restoranı Sura Dacilor bize önerilen yerlerden biriydi. Önerebileceğim bir diğer restoran ise Coliba Haiducilor.


Bran Kalesi

Braşov'a kadar gelip de Drakula'nın kalesini görmeden olmaz. Bran Kalesi'nin ziyaret saatleri ve fiyat bilgisi için buraya bakabilirsiniz. Bran Kalesi'ne Poiana Braşov'a 14 km, Braşov!a ise 25 km uzaklıktadır.


www.bran-castle.com


www.bran-castle.com


Sighişoara

Sighişoara UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Sighişoara'nın eski şehir merkezi, tipik bir orta çağ kasabası görünümündedir. Kont Dracula bu kasabada da yaşamıştır.


en.wikipedia.org


en.wikipedia.org


Bükreş

Romanya'nın diğer yerlerinden sonra Bükreş çok ilgimi çekti diyemeyeceğim. Sadece bir gece kaldığımız için de çok zamanımız yoktu. Devasa Parlamento sarayını görebilirsiniz belki.


en.wikipedia.org

Romanya'ya gideli 8 seneyi geçmiş. Bir daha gider misin diye sorarsanız kesinlikle gideceğim bir yer. Tadı damağımda kalan gezilerden birisidir Romanya gezisi. Kızlarla bir kayak tatili fena olmaz. Bir dahaki sefere rotama Sibiu şehrini de eklemeyi ihmal etmeyeceğim. Sibiu, Romanya'nın önemli kültür merkezlerinden biri ve Transilvanya'nın başkentidir.


Sibiu, en.wikipedia.org

You Might Also Like

3 yorum:

  1. Romanya henüz hakettiği popülerliğe ulaşamamız mükemmel bir destinasyon kesinlikle gezginler için.

    YanıtlaSil
  2. Haftasonu yılbaşı ucuz kayak tatili ve turları ilan sitesi http://www.kayak-merkezleri.com

    YanıtlaSil
  3. Romanya'da Erasmus yapmak beni biraz düşündürmüstü. Ancak buraya gelip, araştırıp gezdikçe düşüncelerim cok değişti. Gerçekten Transilvanya bölgesi kesinlikle görülmesi gerekiyor. Romanya'da öğrencilere tren ücretsiz. Bu nimetten sonuna kadar faydalandım diyebilirim, gezmedik yer bırakmadım nerdeyse �� Gezilecek yerler hakkında bilgi almak için yazabilirsiniz, seve seve yardım ederim..

    YanıtlaSil